Craft Heritage

1973 – Airforce Baselayer

Craft is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Zweedse luchtmacht om onder vliegpakken te dragen. De aanleiding was een piloot die gedwongen was om zijn vliegtuig te verlaten op grote hoogte. Door de ijskoude temperatuur buiten de cockpit vormde het ondergoed van de piloot, welke door inspanning nat was van het zweet, een pantser van ijs.

De Zweedse Anders Bengtsson start daarom een trainingssessie net buiten Borås met op zijn huid ondergoed van een nieuw materiaal. Het transpiratievocht bepaald de toename in gewicht dus na elke trainingssessie weegt hij zijn ondergoed. Het nieuwe materiaal, wat nauwelijks zwaarder wordt na een intensieve workout, blijkt baanbrekend.

 

1973 – Never let your ambition be limited by your clothes

Craft ontwikkeld het concept verder en lanceert halverwege de jaren ’70 de baselayer op de sportmarkt. Een tijd waarin Zweden geniet van haar grootste ski-successen ooit. De Baselayer van Craft wordt synoniem voor unieke functionaliteit en wordt al snel gedragen door liefhebbers over de hele wereld, variërend van topklasse atleten tot de enthousiaste sporters die houden van bewegen. Daarnaast is er een groeiende groep gebruikers die de toepassingen van baselayer ontdekt heeft als workwear.

Naast de technische baselayers, start het bedrijf met de productie van tweede laags kleding, gericht op fleece materiaal en isolerende bovenkleding. Deze drie lagen zijn het begin van het idee dat Craft verder ontwikkeld tot de huidige moderne functionele kleding. Craft 3-layers Principe.